EFT

Wat is EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques en staat ook bekend onder de naam tapping.
Het is een van de krachtigste therapeutische en (zelf)coaching methoden van dit moment en 
combineert oosterse acupressuur met (energetische) psychologie.
EFT  gaat er vanuit dat negatieve emoties en lichamelijke pijnen worden veroorzaakt door een verstoring in ons energiesysteem.
EFT helpt het energiesysteem weer te herstellen en faciliteert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Wanneer gebruik je EFT?

EFT wordt toegepast om o.a. angsten, lichamelijke of psychosomatische klachten (hoofdpijn, migraine, rugpijn), beperkende overtuigingen, relatieproblemen en verslavingen te behandelen.
Het doel van de techniek is desensitisatie: het neutraliseren van de emotionele lading van herinneringen en lichamelijke pijnen waardoor de energie (prana) weer vrij kan stromen.

Wat levert EFT op?

Mijn clienten ervaren na de sessies onder andere; stress reductie, minder angst, meer energie, inzicht in destructieve (denk)patronen, afname pijnklachten, een verbeterd slaappatroon, een betere work-life balance, toename van positief zelfbeeld, meer zelfvertrouwen, SELF- care, afname van of zelfs stoppen met (eet- of nicotine-) verslaving etc.

Hoe werkt EFT?

Volgens de oosterse geneeskunde circuleert energie, qi genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd.
Het kloppen op de begin- of eindpunten van deze energiebanen zorgt ervoor dat je lichaam (geluks)hormonen aanmaakt zoals serotonine, endorfine en dopamine. Het cortisol (stresshormoon)-gehalte neemt af, het lichaam kalmeert en de amygdala (de bewaker van het brein) weet dat de kust veilig is, ook bij een stressvolle gedachte.

Wetenschappelijk onderzoek

Als wetenschappelijk opgeleide psychologe vind ik het belangrijk dat de positieve effecten van EFT die in de praktijk ervaren worden ook met onderzoek onderbouwd worden. Ik volg dan ook de stand van zaken met betrekking tot (wetenschappelijk) onderzoek naar de effecten van EFT.

Onderstaand een aantal interessante (engelstalige) onderzoeken:

Meer weten over EFT en wat het voor jou kan betekenen? Vraag dan mijn gratis EFT-stappenplan aan.

Disclaimer:

EFT is bedoeld als aanvulling op en niet als vervanging van reguliere geneeskunde.
Bij ernstige of aanhoudende klachten wordt aangeraden contact op te nemen met een reguliere arts.

EFT beoefenaars raken niet fysiek het lichaam aan van de cliënt, stellen geen diagnose
en schrijven geen medicijnen of alternatieve middelen voor.

EFT beoefenaars verstrekken geen gezondheidsclaims
en garanderen niet een bepaald resultaat.